Shopping Cart

Ryggskott – Tips & övningar för att lindra ryggskott

Ryggskott är ett mycket smärtsam tillstånd som drabbar människor i alla åldrar. Det kan bero på en rad olika saker och kan även ta sig uttryck i olika typer av symptom. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad ryggskott är och vad som orsakar det. Vi kommer också att ge dig våra tips på vad du ska göra då du har fått ryggskott och slutligen även övningar du kan göra hemma själv för att lindra din smärta.

 

Vad är ryggskott?

Själva begreppet ryggskott är egentligen ett lite slarvigt uttryck då den smärta du upplever kan bero på flera olika saker. Den grundläggande orsaken till ryggskott är dock alltid att din rygg på något sätt har hamnat under allt för kraftig belastning och då också belastas på ett felaktigt sätt. Belastingen kan ha skett på en disk, led eller ledkapsel.

När din kropp överbelastas blir kroppens svar ofta att låta ryggen krampa i ett försök att försvara sig själv. Det blir kroppens sätt att säga ifrån att den har pressats förbi sin maxgräns. I och med att ryggen och hela kroppen blir stel så förhindrar den också att du ska kunna utsätta den för någon häftig rörelse. Kroppen har insett att det finns en risk för skada och det här blir sättet som den försvarar sig på.

Vad orsakar ryggskott?

Begreppet ryggskott kommer från det faktum att smärtan ofta är plötslig - precis som ett skott i ryggen. Ryggskott är talspråk för diagnosen lumbago acuta vilket är samlingsnamnet för en rad olika åkommor som har lett till en plötslig och häftig smärta i ryggen.

Det är ofta svårt att veta exakt vad det är som orsakar ett ryggskott och därmed också svårt att veta hur det ska behandlas. Många av de bakomliggande orsakerna till ryggskott syns till och med inte i en magnetkamera eller i röntgen.

Det är lätt att tro att ryggskott endast orsakas av att du lyfter något extremt tungt. I verkligheten är det i själva verket tvärtom. De flesta som behöver behandlas för ryggskott har upplevt att den utlösande faktorn är en mycket liten rörelse där själva lyftet egentligen inte innebar någon tung vikt. Problemet är istället att de under en längre tid har felbelastat och överbelastat ryggen och att de vid just det tillfället som smärtan uppstod har nått kroppens stoppunkt. Fram till det tillfället har kroppen kämpat på, men till slut ger den upp och ryggskottet kommer som en följd.

Vanligt är att du innan ett ryggskott känner en liten, ofta molande värk som då oftast ignoreras. Trots en liten smärta fortsätter du att jobba och leva på som du alltid gjort. Först när ryggskottet är framme söker de flesta hjälp. Om du istället är uppmärksam på dessa tidigare signaler kan du söka hjälp innan du drabbas av den brutala smärta som ett ryggskott faktiskt innebär.

Ryggskott kan också komma som en följd av en olycka eller vid ett enstaka mycket tungt lyft. Det är därför viktigt att vid tunga lyft, som till exempel vid styrketräning eller vid en flytt, alltid använda dina ben för att häva upp det tunga föremålet istället för din rygg.

 

De vanligaste symptomen på ryggskott

Ryggskott tar sig uttryck olika för olika personer, så det finns egentligen ingen allmän beskrivning av exakt hur ett ryggskott känns. Men en sak som är säker är att du kommer att uppleva någon slags smärta och en viss nivå av stelhet i ryggen. Smärtan kan ta sig uttryck som en skärande eller huggande känsla eller sätta sig i ryggen som ett envist molande. I vissa fall kan smärtan också stråla ner i rumpan och höfterna.

Det är även vanligt att uppleva att ryggen krampar och att det därför inte går att böja kroppen för att till exempel resa dig från en stol eller säng. Det kan också vara svårt att vrida på kroppen och att lyfta armarna. Många upplever även att sömnen störs av att ryggen smärtar också vid en liggande ställning.

De vanligaste delarna av ryggen att få ont i är långt nere i ländryggen och svanken. Det kan vara i mitten, på sidorna eller i vissa fall bara på en av sidorna.

Misstänker du att du har fått ryggskott? Kolla av hur du känner mot den här listan över de vanligaste symptomen på ryggskott. Upplever du att du har två eller flera av dessa symptom är det förmodligen ryggskott du har drabbats av.

 • Smärtan uppstod plötsligt
 • Smärtan är kraftig och centrerad till din ländrygg
 • Du upplever en smärta som sprider sig ner i rumpan eller benet
 • Smärtan upplevs som skärande eller molande
 • Du upplever en svaghet i musklerna i din rygg och dina ben
 • Det gör väldigt ont i ryggen när du rör på dig
 • Du upplever smärta i ryggen när du går

 

Våra tips: vad du ska göra om du får ryggskott

Om du efter att ha läst listan på symptom ovan inser att du har drabbats av ryggskott finns det en rad saker du ska göra direkt för att minska den eventuella framtida skadan.

 1. Avsluta genast den aktivitet som utlöste smärtan. Oavsett vad det är så sluta direkt.
 2. Andas djupa andetag för att hålla dig lugn då stress kan öka spänningarna i din kropp.
 3. Kom ihåg att ett ryggskott inte är farligt. Även om smärtan är intensiv så kommer du att överleva ett ryggskott. Även om smärtan gör dig rädd, försök att hålla dig lugn.
 4. Be om hjälp. Ryggskott är ett svårt tillstånd att klara av helt på egen hand.
 5. Lägg något kallt mot området som gör som mest ont. Kylan kan ha en avdomnade effekt mot smärtan.
 6. Testa att röra på dig lite försiktigt. Det är slutligen rörelse som kommer att få din rygg att slappna av igen.

 

Våra fyra bästa övningar för att lindra ryggskott

När du har fått hjälp förbi den absolut första och mest smärtsamma stunden i ditt ryggskott kan du ta till en rad övningar för att långsamt börja mjuka upp ryggen igen. Dessa fyra övningar är våra favoriter som alla har en lindrande effekt på ett ryggskott.

Övning 1: Den avlastande positionen

Den här övningen är en bra första övning att göra då smärtan fortfarande är väldigt intensiv.

Börja med att lägga dig platt ner på golvet. Gärna på något mjukt så att du inte ligger obekvämt. Lägg sedan upp ditt ben på något högt som till exempel en stol och avlasta därmed försiktigt ryggen. Ligg kvar så länge som det känns okej innan du upprepar övningen på nästa ben.

Övning 2: Magsträckaren

När den mest akuta smärtan har släppt kan du börja addera lite mer rörelse i dina övningar för att mjuka upp kroppen.

Lägg dig på mage och pressa sedan försiktigt upp din överkropp med armarna. Håll positionen i ett par sekunder innan du återgår till att ligga på mage igen. Upprepa övningen upp till tio gånger men bara så många som du känner att du klarar av just nu. Försök att göra denna övning en gång i timmen under det första dygnet med ett ryggskott.

Övning 3: Fällande knän

Denna övning hjälper ryggen och resten av kroppen att mjukna i sidled.

Lägg dig på rygg och böj upp knäna så att du kan lägga fotsulorna i golvet strax framför din rumpa. Vrid sedan dina ben från sida till sida så långt som du kan. Till en början kommer rörelsen förmodligen vara mycket liten. Upprepa rörelsen ungefär 10 gånger på varje sida och två till tre gånger per dag. 

Övning 4: Bukaktiveraren

När du börjar känna dig bättre och rörligare i ryggen igen kan du ta till övningen som vi kallar för “bukaktiveraren”. Det är dina bukmuskler som stabiliserar din rygg så det är viktigt att du aktiverar dem efter en intensiv ryggsmärta.

Lägg dig på rygg med böjda knän och med dina fotsulor i golvet. Pressa lätt ned svanken mot golvet samtidigt som du försiktigt skjuter ut ditt ena ben rakt ut framför dig. Håll hela tiden hälen i golvet. Dra sedan långsamt tillbaka benet mot rumpan och upprepa runt tio gånger innan du byter till nästa ben.