Bästa kontorsstolen 2021
Många av oss tillbringar många timmar i vår kontorsstol på jobbet varje dag. Att välja en bra ergonomisk kontorsstol minskar belastningen i armar, rygg, axlar, ben och armar. Risken för skador minskar, du mår bättre och blir effektivare på jobbet.
Att tänka på när du ska köpa kontorsstol
Det finns ett antal faktorer att tänka på när du ska köpa kontorsstol. Generellt sett ger en dyrare kontorsstol fler inställningsmöjligheter än de billigare varianterna. Dessutom har vi individuella behov och preferenser. Därför är det bra att prova ut kontorsstolar innan du köper.
Vi går här igenom de viktigaste aspekterna när du ska välja ergonomisk kontorsstol:
Kontorstolens höjd
Det ska vara lätt att justera sitthöjden på kontorsstolen. Kontorsstolar med pneumatiskt justeringsspak är den lättaste varianten. Hur mycket kontorsstolen ska gå att höja är mycket individuellt eftersom vi är olika långa. En höjd på sittdynan på 40–55 cm från golvet passar ändå de flesta.
Du ska kunna sitta med fötterna mot golvet samtidigt som låren vilar horisontellt på sittdynan och dina underarmar är i höjd med skrivbordet.
Sitsens djup
Kontorsstolens sits ska vara utformad så att du kan luta dig tillbaka med ryggen mot ryggstödet samtidigt som det finns runt 5–10 cm utrymme mellan knävecket och sitsens främre del. Det ska gå att justera lutningen på sitsen.
Hur bred kontorsstolens sits bör vara är helt individuellt beroende på kroppsbyggnad. Du ska kunna sitta bekvämt utan att behöva ”klämma dig ner”. De flesta sitsar har en bredd på 43 till 50 cm.
Svankstöd
En ergonomisk kontorsstol bör ha ett svankstöd som kan ställas in efter din ländryggs naturliga form för att ge gott stöd under långa arbetspass. Se till så att kontorsstolens svankstöd kan justeras i både höjdled och på djupet.
Ryggstöd
En kontorsstol som har ett ryggstöd som är skilt från sitsen ger bästa ergonomi. Du ska kunna ställa in både lutning och höjd på ryggstödet. På kontorsstolar med ryggstöd som sitter ihop med sitsen ska det ändå gå att ställa in lutningen för sits och ryggstöd. Många ergonomiska kontorsstolar går att beställa med nackstöd. Det ger extra komfort om du vill luta dig tillbaka mellan varven.
Armstöd
Armstöd är inte nödvändiga för att stolen ska vara ergonomisk. I vissa fall kan det rent av vara bättre att inte ha armstöd och istället anpassa stolen helt och hållet efter skrivbordet, som fungerar för att avlasta armar och axlar. Om kontorsstolen har armstöd ska de vara justerbara i höjdled så att axlarna är avslappnade när armarna vilar mot armstödet. Du ska inte använda armstödet när du skriver.
Material
Val av material/textil till kontorsstolen påverkar utseendet men även användarglädjen. En kontorsstol utsätts för hårt slitage eftersom du använder den många timmar varje dag. En enhet som kallas för Martindale används för att bestämma hur slitstarkt materialet är. För en kontorsstol med mjuk yta (textil) bör Martindale vara minst 25 000. Många föredrar tyg framför hårdare material eftersom det kan andas vilket gör att det inte blir svettigt utmed rygg och lår.
Dessutom bör du tänka på att stoppningen i dyna och ryggstöd ska ge tillräckligt med stöd.
Rotation
Varje ergonomisk kontorsstol måste gå att rotera så att du lätt kan nå saker och ting på skrivbordet utan att behöva anstränga dig särskilt mycket.
Konstruktion
Många ergonomiska kontorsstolar har avancerade inställningsmöjligheter för att du ska få optimal sittställning. Bara för att en kontorsstol är helt anpassningsbar innebär inte att den måste vara svår att ställa in. Prova dig fram och känn vilken konstruktion som känns mest intuitiv.
Pris
Slutligen har vi priset. En kontorsstol är en investering i din hälsa, komfort och effektivitet. Bra ergonomiska kontorsstolar är avancerade produkter som kan kosta en hel del. Som regel hänger pris och kvalitet ihop. Om du söker efter den bästa kontorsstolen får det lov att kosta en slant. Med det sagt finns det många prisvärda kontorsstolar där man hittat en bra balans mellan pris och funktion.
Bästa ergonomiska kontorsstolen – test
Vi arbetar dagligen med att hjälpa människor att hitta en ergonomisk kontorsstol som passar deras specifika behov. Behoven varierar beroende på kroppsbyggnad, arbetsuppgifter och övrig arbetsmiljö. Vi har testat i princip alla typer av stolar som finns på marknaden och har utsett våra favoriter – våra kontorsstolar som är bäst i test.
MALMSTOLEN 4000
Denna kontorsstol är den enda stolen på marknaden som har ett ryggstöd som anpassar sig helt och hållet efter användaren.
På denna Svanenmärkta kontorsstol sitter rörelseaxeln strax under framkanten av sätet. Det gör att du får perfekt svankstöd oavsett vilken lutning du ställer in. Stolen följer dig nästan som en skugga eftersom hårdheten justeras efter din kroppsvikt och dina kroppsproportioner. Kontorsstolen har både armstöd och nackstöd.
RH LOGIC 220
RH Logic 220 är en kontorsstol som ger dig komplett support i alla sittställningar. Det är en stol som tar din individuella komfort och ditt ”aktiva sittande” på allvar. Man kan sammanfatta det som att stolen hjälper dig att sitta rätt – du uppmuntras att sitta upprätt, men bekvämt.
Formen är slank och utseendet sofistikerat. En finess med denna kontorsstol är att den är enkel att ställa in för olika användare. Svankstöd är standard och stolen kan även beställas med nackstöd och armstöd.
HÅG CAPISCO 8106
Kontorsstol Håg Capisco 8106 har en extremt hög slitstyrka. Men det som gör denna kontorsstol så omtyckt är dess flexibilitet. Det är egentligen tre stolar i en. När du inte använder Håg Capisco som kontorsstol fungerar den som sadelstol och som ståstödsstol. Beroende på tillval kan denna kontorsstol ha en sitthöjd på hela 810 mm och den kan fås med step up och fotring.
KONTORSSTOL DNA
Bästsäljaren Kontorsstol DNA är en av de mest prisvärda ergonomiska kontorsstolarna på marknaden. Sitsen är extra tjock vilket ger optimal tryckavlastning. Synkronmekanismen från italienska Donati är lättmanövrerad. Kan även beställas med armstöd och nackstöd.
Andra typer av kontorsstolar
Att välja kontorsstol handlar inte bara om inställningsmöjligheter. Det finns även flera olika typer av kontorsstolar som var och en är anpassade efter den särskilda miljö de är tänkta att användas i.
Ofta pratar man om den ”traditionella kontorsstolen”, som är utformad för att ge ergonomiskt arbete i vanlig kontorsmiljö. Det är en ”allround-stol” som passar på de flesta kontor.
Dessutom finns det ett antal specialstolar:
- Stolar för aktivt dynamiskt sittande
- Rostfria stolar
- ESD- och Cleanroomstolar
- Bevakningsstolar – stolar som används 24h
- Industri- och verkstadsstolar
- Kassastolar
- Labbstolar
- Stolar för vård och omsorg
- Dentalstolar
- Sadelstolar
- Knästödsstolar
- Stolar för möten och konferens
- Ståstödsstolar
- Stolar för fikarum, lounge och reception
Var och en av dessa specialanpassade kontorsstolar har sina specifika karaktäristika för att vara optimal i just den miljö de är avsedda för.
Så sitter du rätt
För att du ska få ut det mesta av din ergonomiska kontorsstol behöver du ställa in den så att du sitter rätt. Så här gör du:
- Sätt dig i stolen och luta dig mot ryggstödet. Kroppen ska vila mot stolen. I detta läge ska kontorsstolens ryggstöd vara något bakåtlutat.
- När du sitter längst bak på sittdynan ska du uppleva att höften och nedre delen av ryggen har ett gott stöd.
- Fötterna ska nå marken när du sitter i detta läge. Om inte fötterna kan vila mot marken sitter du för högt. Samtidigt ska du uppleva att stolen ger stöd åt låren. Gör den inte det sitter du för lågt.
- Sitt intill skrivbordet så att dina underarmar kan få stöd och axlarna känns avslappnade.