Shopping Cart
Skötselråd för hållbara möbler
Skola och förskola
2022-11-14

Skötselråd som utökar livslängden och ger finare patina

Vi bryr oss om dig och vill att våra möbler ska finnas länge hos dig. Olika material kräver olika tillvägagångssätt gällande skötsel för att hålla din möbel fräsch och fin över åren. Läs mer om våra generella råd för skötsel av olika material. Applicera våra skötselråd som utökar livslängden och ger finare patina.

 

Trä:

Många av våra möbler är helt eller delvis tillverkade av trä, ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör varje möbel blir unik. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och träslagets hårdhet. Vid daglig rengöring, torka med torr eller lätt fuktad trasa och eventuellt milt miljövänligt rengöringsmedel, t.ex. såpa. Torka därefter med torr trasa. Det är viktigt att du inte använder rengöringsmedel med med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Varje trämöbel är unik och som alla andra naturmaterial ändrar trä utseende med åren, tänk  ärför på att låta hela träytan utsättas för lika mycket ljus. Spetsiga föremål som nitar på jeans kan lämna märken på en trästol och även värme kan skada träet. Det sistnämnda hindrar du genom att se till att ha en luftspalt mellan din trämöbel och exempelvis ett element. Och var noga med att skydda träet mot varma föremål såsom kokkärl, koppar och fat.

Laminat:

Vid daglig rengöring, torka med torr eller lätt fuktad trasa och eventuellt milt miljövänligt rengöringsmedel, t.ex. såpa. Torka alltid efter med torr trasa. Kom ihåg att inte använda rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Om du råkar spilla vin eller får fläckar från bläck och vaxkritor kan du prova att ta bort dem med aceton eller T-röd. Eftertorka med vatten och milt miljövänligt rengöringsmedel, t.ex. såpa, avsluta med att torka torrt.

Textil:

Vi använder en mängd olika textilier till våra möbler och alla behöver tvättas på olika sätt. Kontrollera därför det aktuella tygets tvättråd på respektive tygleverantörs hemsida innan du rengör det. För att ett möbeltyg ska behålla sitt utseende och hålla länge är det viktigt att rengöra det regelbundet, dammsuga det och torka upp fläckar innan de hunnit torka. Använd speciellt anpassade produkter för möbeltvätt alternativt ljummet vatten alt hemgjort möbelskum (vispat hett vatten och diskmedel) för att lösa upp fläckar. Men kom ihåg att bara använda vatten och tvättmedel efter att det först har provats på en mindre synlig del av tyget först. Gnid inte in rengöringsmedel, det kan skada fibrerna i tyget.

Läder:

Gör dagligen rent lädret med torr trasa och om det behövs, en lädertvål som bevarar lädrets naturliga egenskaper. Torka alltid torrt efteråt. Rester av rengöringsmedel kan poleras bort med en mjuk trasa. Behandla din lädermöbel med jämna mellanrum så blir den vackrare med tiden. Använd enbart godkända lädervårdsprodukter som skyddar mot fläckar och solblekning.

Stål:

Daglig rengöring sköts bäst med en torr eller fuktig trasa. Vid behov, använd mild miljövänlig såpa. Se alltid till att ytan torkas helt torr. Kom ihåg att inte använda rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor. Ytor av material som aluminium, rostfritt stål, lackerat och förkromat stål är väldigt motståndskraftiga men kan förstås ändå få fläckar. Vid hårt nedsmutsade ytor kan en trasa fuktad med ren alkohol användas. Men använd aldrig lösningsmedel på lackerad metall.

Plast och pur:

Vissa av våra möbler har stolsitsar och ryggar i polyuretangummi. Små plastdetaljer finns i form av fötter och kopplingsbeslag. Detta material rengör du bäst genom att torka med torr eller lätt fuktad trasa, eventuellt i kombination med miljövänligt rengöringsmedel som t.ex. såpa. Torka alltid torrt efteråt. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial eller slipande svampar och trasor.

Kontakta oss om du har funderingar eller frågor kring skötselråd.